Literarna sekcija

Literarna sekcija pripravlja v toplih poletnih dneh literarne večere, kjer avtorji z gosti prebirajo svojo poezijo in prozo. V zimskem času pa predstavimo dela posameznih naših članov z avtorskim večerom.

Literarni dogodek, ki smo ga predstavili ob dnevu slovenske državnosti, smo poimenovali Sen kresne noči pod Aljaževo trto. In res vse je bilo v znamenju kresne noči in čudežev, ter pojavov, ki se lahko dogajajo le takrat. Pojavil se je celo duh Jakoba Aljaža in nagovoril navzoče, prisoten je bil tudi Shakespeare, dušo nam je božala izbrana glasba. Nepozaben večer so s svojimi besedami oplemenitili pesnici in avtorja pripovedi.

Kadarkoli je predstavil svoje knjige plodoviti slovenski pisatelj Ivan Sivec, je bila rojstna hiša Jakoba Aljaža tako rekoč premajhna. Obiskovalce pa je pisatelj vedno nagradil in navdušil s svojim zanj značilnim humorjem in živopisno pripovedjo.

Svoje spomine na poletje so v lepem toplem jesenskem večeru predstavili člani literarne sekcije. Medse smo povabili mlade literate iz kranjske osnovne šole, ki edina nosi ime našega znamenitega krajana Jakoba Aljaža, da so sodelovali na tem literarnem večeru. Literarni večer je povezoval predsednik literarne sekcije Matej Cigale.

Dejavnost literarne sekcije v preteklem mesecu

Člani literarne sekcije smo iz meseca v mesec dejavnejši in uspešnejši. Objavljamo knjige, sodelujemo na natečajih, pesnici Alenka Mihorič in Andrejka Jereb sta med najuspešnejšimi pesniki na portalu Pesem.si, sodelujemo na različnih prireditvah.

Presenetljivo je, koliko nas piše. Ste med nami tudi vi? Če je tako, pridružite se nam! V skupini vzpodbujamo drug drugega, pridobivamo znanje in pošiljamo svoja sporočila. Ni res, da nekateri pišejo samo zase. Vsak je vesel, kadar sliši, da je kdo prebral njegovo stvaritev. Objave in predstavitve so za vsakogar gonilno kolo.

Kaj smo delali ta mesec?

Matej in Irena Cigale sta odprla blog PisoČas.

Na portalu Pesem.si je objavljenih več pesmi Andrejke Jereb in Alenke Mihorič (modricvet). Strokovna komisija med mnogimi prispevki izbere najboljše in jih označi kot Podčrtanke. Pri obeh pesnicah tako zaznamovane pesmi prevladujejo.

Alenka Mihorič se je letos uvrstila v polfinale Pesniškega turnirja Založbe Pivec. Njene pesmi se bralca dotaknejo, ga vabijo k ponovnemu branju in razmišljanju in nemalokrat k drugačnemu razumevanju pesmi.

Darovalka (iz zbirke Kodeljice)

kot srednje velika
pravilna polkrogla
hočem stalno nekaj zajemati
največkrat juho
vročo da opeče ustnice
nisem ponosna če se oblizne kaplja
in umaže gladka tla

od vsega začetka se svetim srebrno
in nobene misli ne morejo
ukriviti ravnega ročaja
ki pooseblja mojo načelnost
v meni se zrcalijo lica
in roke ki se včasih uvijejo

kot da me imitirajo
nič in nihče ne more
mojega življenja
živeti tako kot jaz sama
v neskončnem zaporedju
se polnim in praznim
z dobrim in ničesar
ničesar ne obdržim zase

V maju se bo predstavila Pod Aljaževo trto v Zavrhu.

Andrejko Jereb poznate. Pesniški večer nam je podarila v januarju. Njena najnovejša pesniška zbirka Z roba disonanc je na seznamu literarnih del v projektu Primorci beremo. Pesmi so razmišljujoče, zahtevne in globoke.

Aritmija (iz zbirke Na šahovnici)

Čas medveterja.
Kot vsak.

Prevpit z zvoki bosega poletja.
Čas, ki zarisuje prenagle kazalce.

Moja usta so se znašla sredi zasoplega zraka.
Moj jezik opleta s težkim zadahom.
Nemalokrat so ga zalezovali v hrbet.

Polna sem neizrečenega,
utesnjenega pod pokrovom preteklosti.
Nikdar prava beseda,
nikdar spokoj.

Aritmija moje notranjosti
kliče po vetru v tvojih očeh.